10 Şubat 2011 Wiener Cafe Bodrum
Istanbul’da tanınmış bir resim galerisi yöneticisi iken, emekli olduktan sonra Bodrum’a yerleşen ve amatör bahçıvanlığa merak saran değerli üyemiz Gülnar Önay, bu konuda pek çok kitap ya da makale yazmış ya da çevirisini yapmıştır.
Gülnar, sohbetinin başında, her bahçenin bulunduğu çevrenin bir uzantısı olması gerektiğini söyledi. Bodrum ikliminin tipik bir Akdeniz iklimi olduğunu ve tropikal iklime değil, çöl iklimine daha yakın olduğunu belirtti. Ancak Bodrum’da her bahçenin de kendi mikro kliması olabileceğini de hatırlattı.
Sohbetin ilk konusu begongil gibi sarmaşık tipi bitkilerin budanması oldu. Gülnar, budamayı salık verirken, bir süre için bitki çıplak görünse de, birkaç ay sonra budanmış bitkilerin çok daha sağlıklı bir görünüme sahip olacaklarını söyledi. Budamanın çeşitli amaçlara göre farklı şekilde yapılması gerektiğini, ancak sarmaşık tipi çalı bitkilerinde en üst sürümler bırakılarak bütün yan dalların budanma şeklini, önündeki vazodan aldığı bir çiriş otunu kullanarak gösterdi. Budama ile ilgili diğer tavsiyeleri de şöyle oldu:
– Meyva veren ağaçların budaması mevveler toplandıktan sonra yapılmalıdır.
– Kesilen dal ve gövde açıkta kalan yerleri aşı macunu ile sıvanmalıdır.
– Yalnızca kurumuş ve sağlıksız dallar budanmalıdır.
– Asmalar budanırken, dallar ve sürümler üçüncü boğum yerinden sonra budanmalıdır.
Daha sonra kendisine yönlendirilen soruları cevaplandıran Gülnar’ın değindiği başlıca konular şunlar oldu:
– Bu yıl kış alışılandan daha ılıman geçmekte ise de, ciddi budama ve dikim işleri don tehlikesinin ortadan kalkacağı Şubat sonu veya daha ileri tarihlere bırakılmalıdır. Sebze dikimi herhangibir zamanda yapılabilir.
– Agaçlara musallat olan başlıca zararlılar, böcekler ve mantar hastalıklarıdır. Böceklerle savaşmak için 2 litre suya bir çorba kaşığı arap sabunu ve bir miktar saf alkol ya da bir şişe kapağı dolusu sıvı yağ (ayçiçeği gibi) ilave edilerek, karışım yapraklara püskürtülmelidir. Bu karışım her türlü bitki için kullanılabilir. Mantar hastalıkları için ise Bordo Bulamacı püskürtülmelidir. Ayrıca ağaç gövdelerine de kireç ve Bordo Bulamacı karıştırılarak sürülebilir. Kükürtleme de doğal bir çözüm yoludur. Ayrıca, ağaçları kuşlardan korumak için dallara Aluminyum folyo şeritleri de asılabilir.
– Aşırı sulama, bitkilerde bakterilerin artarak çürüme meydana gelmesine neden olabilir.
– Bodrum’un toprağı fazla alkali olduğundan bunu dengelemek için Hümik Asit kullanılabilir.
– Organik gübre ve kompost kullanılmalıdır. Büyük ağaç gövdelerinin içi oyularak kompost yapımında kullanılabilir. Çay ve kahve artıkları özellikle Sardunyalar için iyi bir gübre oluşturur.
– Tıbbi yararları olan Aloe Vera Bodrum’da kolaylıkla yetiştirilebilir. Ancak tam gün güneş alan yerlere dikilmemelidir.
– Bahçe bellenirken 10 santimden daha derine inilmemelidir.
– Ortanca ve Kamelya gibi ılıman iklim seven bitkiler Bodrum’a uygun değildir.
Konuşmasının sonunda Gülnar, hepimizin farkında olduğu bir noktaya değindi: bazen bahçelerin ihmal edilen köşeleri, çok bakılan köşelerinden daha sağlıklı olabiliyor. Bunun nedeni çok sulamanın zararları olabileceği gibi, kullanılan suyun kalitesinin uygun olmaması da olabilir.