Bu yazının amacı her gün için ayrıntılı bilgi vermek olmadığı gibi, orada bulduğumuz her şeyi ayrıntılı bir şekilde anlatmak değil. O kadar çok şey oldu ki böyle bir yazı yazmak, bir hikaye metni gerektirir. Bu yazı, daha ziyade fotoğrafları kullanarak, seyahatin en unutulmaz yönlerini bir lezzet ile okuyucuya sunmak için tasarlanmıştır.
Genel Bakış
22 Mayıs 2014 Perşembe günü, 43 kişi (Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul üzerinden) Bodrum ‘dan Trabzon’a uçtu. 5-gece 6 günlük gezi için güzergah ve rehber Panagia Sumelatours (Trabzon) tarafından sağlandı. Tur Karadeniz kıyılarında Trabzon’da başladı ve tamamladı. Düzenli aralıklarla D010 / E70 kıyı karayolundan hareketle, her gün daha doğuya doğru gittik. Bu, yükselen dağlara ve kıyı hinterland yaylalarına erişmek için tek yoldur çünkü dağlar arasında doğuya yol yoktur. Ama yol boyunca manzara muhteşem olduğundan hiçbir sıkıntı yaşamadık! Beşinci gün Gürcü sınırına ulaştık.
Dik yollar ve bu bölgenin bulut kaplı dar dağ geçitleri yüzünden tur otobüsümüzü zor arazi ile daha iyi baş edebilen küçük minibüsler ile değiştirmek zorunda kaldık. Bazen o kadar yüksek yollardan geçtik ki kıştan kalan kar yağışı kalıntılarıyla karşılaştık. Arada sürücülerimizin becerileri sık sık çukurlar, sis, yola akan su, kar parçacıkları ve bir keçi sürüsü tarafından test edildi.
Yöre halkı bölgeye farklı etkilerini göstermektedir. Onların dilleri, lehçeleri, giyim tarzları Laz, Gürcü, Rum, Ermeni, Türk, Osmanlı, Müslüman ve Hıristiyan gibi zengin bir kültüre işaret etmektedir. Bir yıl boyunca 250 gün yağmur alan bölge verimlidir. Rize bölgesinde birçok çay tarlaları, yataydan fazla dikeydir. Bütün kadınlar ve erkekler bu dik yamaçlarından aşağı yuvarlanmadan çay toplamayı nasıl başarıyorlar? Trabzon çevresindeki fındık ağaçları bol ve hasat için daha az riskli görünüyor. Bu bölgede köylerde, şehirlere kıyasla daha fazla insan yaşamaktadır – böyle olan Türkiye’nin tek ilidir. Köyler dik vadilerin yamaçlarında veya dağlar ve platolar üstleride kuruludur. Ahşap evler ve camiler uzun hatlardan ziyade gruplar halinde dizilir – Bu Karadeniz köylerinin özelliğidir. Dağlardan aşağı sahile yuvarlanan nehirlerin ve derelerin çok sayıda olması nedeniyle ahşap ve taş köprülere sık sık rastlanır. Yolların yanındaki alanlarda kemirgenleri caydırmak için kazıklar üzerine kurulmuş, tahıl depolamak için kullanılan büyük ahşap kutular görülür.
Vardığımız en uzak doğu noktaları, küçük dağ köyleri olan Muratlı ve Camili (Gürcistan sınırında) ve Hopa ve Artvin idi. 28 Mayıs’ta Trabzon’a geri döndüğümüzde, muhteşem dağlar ve Türkiye’nin bu heyecan verici kısmının etkileyici ormanları ile virajlı yollarında yaklaşık 1500 km seyahat etmiştik.
Sonuç
Tur sırasında ortaya çıkan birkaç lojistik ve konaklama sorununun grup için önemli hayal kırıklığı ve sıkıntıya neden olduğunu söylemek doğrudur. Ancak, bu bölgenin kalıcı anıları ve izlenimlerinin son derece olumlu olduğunu söylemek de doğrudur. Daha önce Türkiye’nin bu bölümünü hiç gezmemiş olanlar , kısa bir süre içinde geniş bir alanı keşfetmek fırsatı buldular. Gelecekte yapacakları ziyaretler artık kişisel deneyime dayalı olabilir . Buralı olanlar için ise, anılarını yeniden canlandırmak ve bildikleri yerleri arkadaşları ile yeniden ziyaret etmek şansını yakaladılar. Bu Gezi’yi yapmaya değdi!
Helen Franklin
Doğu Karadeniz bölgesi hakkında daha fazla bilgi için,
www.karadenizgezi.net (Türkçe), www.roughguides.com/destinations/Europe/Turkey/black-denizkıyısı
(İngilizce) bakın Yazı: Helen Franklin Fotoğraflar: Cheryl Sabey, Helen Franklin, Kim Gould
Hero3A Eastern Black Sea Tour/Doğu Karadeniz Gezisi– Route/Rota
Day/Gün 1. 22 May/Mayıs 2014
Bodrum – İstanbul – Trabzon – Cephanelik, Boztepe – Ayasofya Muzesi – Atatürk Kosku – Trabzon old city/eski şehir and/ve market/pazar – Hidirnebi Yaylakent (in the Karacan mountains/daglarinda, 35 km Trabzon’dan)
5 Trabzon Old Town
5 Trabzon Old Town 5 Trabzon Old Town
2 Lunch at Cephanelik, Trabzon
3 Ayasofya Muzesi, Trabzon
Day/Gün 2. 23 May/Mayıs 2014
Hidirnebi Yaylakent – Sumela Manastir – Zigana Yayla Tatil Köyü – Gümüşhane Torul Karaca Cave/Mağarası – Hamsikoy (sutlaç) – Zigana Yayla Tatil Köyü
1 Morning in Hedirnebi Yaylakent
1 Morning in Hedirnebi Yaylakent
3 Walking up to Sumela
4 Sumela Monastery 4 Sumela Monastery
4 Sumela Monastery
7 Hamsikoy and Sutlac
Day/Gün 3. 24 May/Mayıs 2014
Zigana Yayla Tatil Köyü – Sürmene – Of (Özçay tea factory and garden/çay fabrikasi ve bahçe) – Uzungöl
8 Zigana Yayla Tatil Koyu near Macka
3 Kemence maker in Surmene 2 Surmene Memisaga Konak
4 Ozcay Tea Factory and Tea Gardens, Of
Day/Gün 4. 25 May/Mayıs 2014
Uzungöl – Kiremitli wooden bridge/köprü – local fabric factory/yerel bez fabrika – Rize – Firtina Deresi – Kavrun, Kaçkar Dağları Milli Parkı – Ayder
1 Kiremitli wooden bridge
2 Local fabric factory – yerel bez
5 Upper Kavrun – mountain grazing and village 6 Dinner in Ayder
Day/Gün 5. 26 May/Mayıs 2014
Ayder – Borçka – Macahel – Muratli – Camili – Karagöl – Artvin
3 A sunken mosque in a reservoir
4 Making lunch in Borcka! 8 Wooden mosque in Camili
8 Wooden mosque in Camili 8 Wooden mosque in Camili 8 Wooden mosque in Camili 8 Wooden mosque in Camili 8 Wooden mosque in Camili
10 Karagol
Day/Gün 6. 27 May/Mayıs 2014
Artvin – Hopa – Husrev, Cayeli – Sürmene – Camburnu – Trabzon airport/havalimani – İstanbul – Bodrum
1 The hotel in Artvin 1 The hotel in Artvin
3 Refreshments by the Black Sea 4 Kuru fasulye in Husrev, Cayeli 5 a tea plantation 2 Lunch at Cephanelik, Trabzon 7 Our plane from Trabzon