Dernek’imizin Bodrum Ticaret Odası genele açık sunum etkinliklerinde , matematikçi ve üyemiz Sevgi Çemberci’yi konuk alıyoruz.
Matematik felsefesi ve sinemanın felsefesi üstüne çalışmalar yapan Çemberci, bizi sinemanın çok da bilinmeyen bir alanında yolculuğa çıkaracak.
SİNEMADA BİLİM
Zaman içinde yolculuk eden insanlar, insan gibi görünen androidler, uzak galaksilere seyahat eden devasa yıldız gemileri ya da gizemli bir buluş peşinde sürülmüş gerçek yaşamlar…
İster gerçeğe uygun olsun, ister gerçeklik ile fantezi arasında gezinsin; bilim temalı filmler bize bunlar gibi şaşırtıcı şeyler göstermekten çok daha fazlasını yapabilir. Bugün olduğu gibi gelecek dünyaların nasıl mümkün olduğunu gösteren, bizi geçmiş ya da yeni fikirler konusunda heyecanlandıran, toplumsal ya da politik’ bizi insan yapan şeyin’’ ne olduğu konusunda sorular sorduran hikayeler anlatabilirler.
Sinema ve Bilim: Sinemanın bilimsel kullanımı ile bilimin sinematik kullanımı arasındaki ilişki Bilim Kurgu: Gerçeklik ile fantezi arasında yaratılan dünyalar Sinema, Bilim ve Görsel Kültür : Bilim sinema dünyasını nasıl şekillendiriyor? Fikirlerin Digital Dünyası: Görsel efektlerden animasyonlara bilimin rolü. Bilim Temalı Filmlerin Tarihsel Geçidi: ‘Aya Seyahat’ filminden ‘ Oppenheimer’ filmine bilimin serüveni.
———————————————————————————————————-
Sevgi Çemberci
İTÜ matematik mühendisliği lisans ve MSKÜ felsefe yüksek lisans mezunudur. Uzun yıllar özel okullar ve dershanelerde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra çalışmalarını matematik felsefesi ve sinematik felsefe üzerine yoğunlaştırmıştır.
İlgi Alanları: Matematik Tarihi ve Felsefesi, Kaos Teorisi ve Fraktal Geometri, Bilim Felsefesi, Filmler aracılığı ile Felsefe