Dünden Önce, Dün ve Bugün Suriye

Herodot 3. Yaş Akademisi olarak sizi, 17 Kasım 2022 Perşembe günü saat 15:00’de The Karia Hotel’de (eski Karia Princess) derneğimizin geçmiş dönem başkanı, değerli dostumuz Dr. Samer Atasi’nin genele açık sunumunda gerçekleşecek olan “Dünden Önce, Dün ve Bugün Suriye” konulu söyleşiye davet ediyoruz.

Power point eşliğinde ve Türkçe gerçekleşecek sunum genele açıktır. Üyelerimizin katılmak isteyen dostlarını da aramızda görmekten mutlu oluruz.

Dr. Samer Atasi, bu sunumunu bir hafta sonra aynı gün ve saatte (24 Kasım Perşembe, 15:00) The Karia Hotel küçük salonunda İngilizce olarak tekrarlayacaktır.

1947 yılında Şam’da doğmuş. Atasi ailesine ait kayıtlar 1450’lerde Humus’ta başlıyor.  Aile büyüklerinin Osmanlı zamanında Suriye bölgesinde Müftülük yaptıkları biliniyor. Samer’in büyük dedesi Halit Efendi, 1876’daki 1. Meşrutiyetten sonra kurulan ilk Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na Suriye’den seçilen 5 mebustan biri oluyor.

Dr. Samer Atasi 

İstanbul Mekteb-i Mülkiye mezunu, Osmanlı döneminde Suriye’nin farklı bölgelerinde ve Burdur’da mutasarrıflık yapmış Dedesi Haşim Atasi 1919-1920 senelerinde ilan edilen Suriye Arap Krallığı’nın kurucu meclis başkanı ve başbakanı oluyor. Daha sonra ise, sonra Fransız işgaline karşı oluşturulan “Ulusal Cephe”ye başkanlık yapıyor.

Kral Faysal’ın kısa süren saltanatı sırasında başbakanlık yapan Haşim Atasi, 1936’da kabul edilen yeni Suriye anayasası hükümlerine göre seçilen ilk cumhurbaşkanı oluyor. Bu Suriye devleti için önemli bir dönüm noktası, çünkü modern Suriye Cumhuriyeti’nin ilk kez vücut bulması anlamına geliyor.

Haşim al-Atasi 1936’dan 1955’e dek üç ayrı dönem Cumhurbaşkanlığı yapıyor.

Samer’in anne tarafı ise İstanbullu, Beylerbeyli bir aileden geliyorlar.

Samer ilk ve orta öğrenimini Şam ve Beyrut’ta tamamlıyor. Liseden sonra ise Paris’e giderek burada elektronik mühendisliği ve matematik okuyor. Fransız araştırma merkezi Institut de Recherche en Informatique et Automatique’de çalışırken 1972’de Docteur Ingenieur, 1975’te ise Docteur es Sciences Mathematiques diplomalarına hak kazanıyor.

1978 yılında IBM firmasının bilimsel araştırmalar bünyesine giriyor ve 1980- 1988 arasında Kuwait merkezli “IBM Scientific Center”ı kuruyor ve yönetiyor. Burası, Körfez ülkelerindeki üniversiteler ve araştırma merkezleriyle işbirliği içinde çevre bilimleri (environmental sciences) ve bilgisayar dili bilimleri (computer linguistics) üzerine ortak projeler geliştiren bir merkez.

Samer 1988 yılında Türkiye’ye geliyor ve “Universal Elektronik Teknoloji Ltd” adlı kendi firması kuruyor. Bu firma üzerinden elektronik güvenlik ürünleri ithalat ve distribütörlüğü yapıyor. 2010 yılında şirketini devrediyor ve emeklilik yaşamına başlamak üzere Bodrum’a yerleşiyor.

H3A’nın üst üste iki dönem (dört yıl) başkanlığını yapan ve bu görevi başarıyla tamamlamış olan Samer, kendisini ikinci emekliliğine başlamış olarak görmekte. Yapay zekâ ve dilbilgisi konularıyla ilgileniyor. Şu an yedinci dili olarak Almancasını ilerletmeye çalışıyor.